In mei staan de centrale examens voor het voortgezet onderwijs weer voor de deur. Dit betekent een hoop blokken, samenvattingen maken en oefenexamens doen. Docent geschiedenis Mark Hagenaars van CSG De Goudse Waarden liet zijn vwo-leerlingen in aanloop naar de examentijd zélf examenvragen bedenken. De vragen moesten bovendien verbonden zijn met de geschiedenis van Gouda. Dit resulteerde in een Gouds Geschiedenis Examen op basis van Goudse bronnen. De inspiratie hiervoor kwam van een collega uit Alkmaar die voor haar leerlingen vorig jaar het Alkmaars Geschiedenis Examen maakte.

Centraal Examen Geschiedenis
Het centraal examen geschiedenis vwo bestaat traditiegetrouw uit meerdere onderdelen: de tien tijdvakken en een aantal historische contexten. De vier contexten zijn ‘Steden en burgers in de Lage Landen (1050-1700)’, ‘de Verlichting (1650-1900)’, ‘’China (1842-2001)’ en ‘Duitsland en Europa (1918-1991)’. Hierin passeren vele grote gebeurtenissen uit de wereldgeschiedenis met oorzaken en gevolgen. Hoe kan je dit nu het best eigen maken? Door een verbinding te maken met je eigen woonplaats, vond Hagenaars: ‘het historische Gouda leent zich uitstekend hiervoor.’ En dus gingen de leerlingen in de schoenen staan van de examinatoren. Ze gingen aan de slag met het zoeken naar bronnen en formuleren van vragen.

Gouds Geschiedenis Examen
Het Gouds Geschiedenis Examen dat de leerlingen van ‘De Goudse Waarden’ hebben gemaakt, bestaat uit 20 vragen waar maximaal 45 punten voor zijn te halen. De insteek, toon en lay-out volgt precies het officiële examen. Naast de examenvragen is een apart katern met bronnen opgenomen, inclusief een correctievoorschrift. Niet alleen de vragen bedachten de leerlingen, maar ook de bronnen zochten ze zelf, onder meer op de website van het Streekarchief Midden-Holland. De vragen beslaan meerdere tijdvakken. Zo zijn er vragen waarin Goudse gebeurtenissen in chronologische volgorde moeten worden gezet; is een vraag over de prehistorie en oudheid gekoppeld aan bodemvondsten bij Westergouwe en moet een kenmerkend aspect uit de 16e eeuw genoemd worden bij het uiterlijk van de Oud-Katholieke Kerk.

Goede voorbereiding
Hagenaars is tevreden over het eerste Goudse Geschiedenis Examen en wil het de komende jaren herhalen met zijn eindexamenklassen. Als leerlingen actief bezig zijn met de examenstof zijn ze beter voorbereid op het centraal examen. Ook gebruikt Hagenaars zijn eigen YouTube-kanaal ‘Geschiedenis in beweging’ om leerlingen te laten oefenen met examenvragen en worden op het geschiedeniskanaal historische gebeurtenissen uitgelegd.

Om alle vwo-leerlingen in Gouda te laten oefenen met het Gouds Geschiedenis Examen, is het te examen downloaden via de pagina ‘uitgelicht’ op de website van het streekarchief én via Geschiedenislokaal Midden-Holland. Op laatstgenoemde website zijn nog veel meer bronnen te vinden bij diverse historische contexten. Het landelijke examen geschiedenis voor vwo vindt plaats op dinsdagochtend 21 mei.

Foto: Pim Mul
chat loading...