De nieuwe palletexpositie van het streekarchief op de eerste verdieping van de Chocoladefabriek is tot half juni gewijd aan de Schoonhovense kunstenaar Han van der Kop (1903-1934). Van der Kop was een getalenteerde kunstenaar, die in 1931 de prestigieuze aanmoedigingsprijs de Prix de Rome won. Toch is zijn naam vrij onbekend, wat te wijten is aan zijn korte leven. Zijn familie schonk zijn artistieke nalatenschap in de jaren 1960 aan de gemeente Schoonhoven. De schilderijen zijn sinds 2023 in beheer bij de Stichting Behoud Cultureel Erfgoed Schoonhoven. Het streekarchief bewaart een groot aantal prenten en tekeningen in het Gouwedepot. De expositie kwam tot stand in samenwerking met kenner Hans Fokker.  De palletexpositie heeft een bescheiden omvang. Wilt u meer zien? Kijk dan op de beeldbank van het streekarchief en op https://collectievanderkop.nl .

Lezing
Kunsthistorica en conservator Janita Baron geeft op donderdagmiddag 6 juni een gratis lezing bij de expositie. Ze schetst het leven van Van der Kop tegen de achtergrond van zijn tijd, de jaren ’20 en ‘30 van de vorige eeuw.  U maakt kennis met mannelijke en vrouwelijke kunstenaars die de toon zetten en de (on)mogelijkheden op hun pad.

De lezing is van 14.00 tot 15.30 uur in de Steenlandzaal op de begane grond van de Chocoladefabriek. Toegang gratis, wel graag vooraf Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Let op : in de publieksfolder van het streekarchief staat nog de oude datum van 23 mei. Deze datum is dus verschoven naar 6 juni.

Zefportret
chat loading...